booked.net

POLITICĂ

Share

costel_vanatoru2.jpgEvenimentul principal al ultimelor ore la Buzău (ar trebui să fie la nivel naţional!) este înlăturarea cercetătorului buzoian în legumicultură, preotul doctor-inginer Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Gene. Am încecat să înţeleg motivul,  miza şi scopul măsurii luate de actualul ministru al Agriculturii, din Guvernul liberal condus de Ludovic  Orban.

 Iată cum am înţeles să traduc, în notă personală decizia liberală. Înlocuirea directorului Chesnoiu de la conducerea AFIR o accept doar ca pe o strategie politică. Chesnoiu putea fi trimis în oricare altă parte, pe un alt post, tot cu delegare, şi peste 60 de zile, începând cu 1 ianuarie 2020, legea i-ar fi permis ministrului Oros să-l dea afară definitiv. Dar implicarea cercetătorului Costel Vânătoru, fixarea postului acestuia drept ţină evidentă într-un plan mult mai amplu şi mai important decât persoana lui Chesnoiu, oferă motiv de analiză.

Înainte de publicarea acestui text, am reluat, pe reţeaua de socializare facebook, partea a doua a unui interviu pe care cercetătorul Costel Vânătoru mi l-a acordat la câteva zile după ce fostul ministru Petre Daea  dăduse Ordonanţa de Guvern pentru înfiinţarea instituţiei de interes naţional Banca de Gene. Se întâmpla la începutul lunii septembrie. Pe scurt,  cercetătorul Vânătoru spunea despre importanţa naţională a proiectului şi despre şansa Buzuăului de a avea ca zestre patrimonială o astfel de minstituţie, despre implicaţiile pozitive, tot asupra Buzăului, odată devenită funcţională Banca de Gene, dar şi despre complicaţiile apărute în perioada demersurilor legislative, finalizate cu apariţia Ordonanţei lui Daea. O primă complicaţie, spunea cercetătorul Vânătoru apăruse pentru că Buzăul nu era centru universitar şi că era mai indicat, ca gazdă, un oraş ca Timişoara sau Cluj! Implicit, apăruse în dezbatere şi problema finanţării unui proiect cu asemenea amploare financiară, probabil prea mare pentru puterea economică a oraşului Buzău. În cele din urmă a câştigat, pe drept aş spune, cercetătorul Costel Vânătoru, cu faima sa internaţională şi valoarea incontestabilă.

costel_vanatoru.jpgCare este miza meciului Cluj contra Buzău?!

Odată cu instalarea Guvernului Orban şi înlocuirea ministrului Daea cu Nechita Oros, cel puţin pentru autorul acestui text a apărut şi motivul introducerii în ecuaţie a unor „necunoscute”. În primul rând, ministrul Oros este, de unde credeţi(?), din Cluj! Meciul se reluase de la scorul de start 1 – 0 pentru Cluj! Chiar dacă nu este da talia buzoianului Vânătoru, actualul ministru al Agriculturii româneşti este, la bază, profesor  universitar, cu catedră la Cluj, având la activ două manuale de specialitate şi peste 60 de lucrări publicate. Specialitatea lui Oros – medicină veterinară. (n.a.- Cât a fost parlamentar, ultimele două mandate, nu am auzit nimic depre vreo iniţiativă din partea lui în războiul contra pestei porcine, de exemplu! În schimb, consultâns site-ul Camerei Deputaţilor, am constatat că veterinarul de la Cluj emitea aproape zilnic comunicate împotriva miniştrilor de la Agricultură!).  La nivelul celor doi, chiar dacă ei, ca persoane, nu s-au intersectat niciodată şi nici profesional, este cunoscut faptul că „funcţionează şi acţionează” orgolii cu greu înţelese de noi, oamenii simpli. Ajuns în funcţie de decizie, veterinarul Oros s-a uitat direct spre Buzău, la postul cercetătorului Vânătoru. Nu i-a cerut să se mute la Cluj, acolo unde mai mult ca sigur că se va lupta să mute instituţia, ci l-a dat afară, pur şi simplu. Scorul evoluează în favoarea Clujului: 2-0. Şi, cu încă un punct marcat, 3-0 pentru Cluj, Oros bifează şi atragerea unei finanţări pe dealul Feleacului, de peste 60 de milioane de euro! Şi, ca o bănuială personală, ca ziarist, cu certitudine distinsul veterinar va găsi un moment în care să pună la dispoziţia proiectului un teren proprietate personală, pe care îl deţine lângă Jucu (!), pentru ridicarea construcţiei.

costel_vanatoru3.jpgLegenda „Regelui Grădinilor în Franţa”

Aproape fiecare vizită în biroul cercetătorului Vânătoru, la Experimentala Buzău, dura cel puţin două ore. Nu mă înduram să plec şi... eram tentat să-l descos. În urmă cu vreo 15-16 ani, mi-a vorbit despre o întâmplare personală, despre care ştia doar familia dumnealui.

La doi-trei ani după Revoluţia din 1989, la Experimentala de la Buzău era în vizită o delegaţie din Franţa. Specialişti în cercetarea şi ameliorarea soiurilor de legume. Colegi ai cercetătorului buzoian Costel Vânătoru. La un moment dat, unul dintre ei, despre care mi-a spus că îl văzuse pentru prima oară, i-a cerut să discute separat. I-a spus, direct, că statul francez este dispus să-i ofere, pentru confortul familiei, un castel de Valea Loarei, ca locuinţă, şi titlul onorific „Regele Grădinilor Franceze”. Condiţia? Dacă ar fi acceptat trebuia să ducă în Franţa toată baza genetică la care lucrase până atunci. Atunci, i-am zis: „În locul dumneavoastră, probabil că nu aş fi ales să fiu român...”, la care am primit răspunsul (aproximativ, pentru că nici o discuţie cu domnia sa nu o înregistram, cu excepţia interviurilor prestabilite): „Nu vă ascund, domnu Gigi, că primul gând a fost la viitorul copiilor mei. Probabil că acolo le-ar fi fost mai bine... dar soţia şi eu, cum să plecăm de aici! Pe lângă dragostea mea pentru plante, eu sunt şi preot...”.

Cu siguranţă, ministrul Opros nu cunoaşte această poveste adevărată şi niciodată nu se va ridica la ÎNĂLŢIMEA buzoianului Costel Vânătoru. Dar aş putea paria că Banca de Gene va fi construită la Cluj, cu foarte mare probabilitate pe terenul de lângă Jucu, ce se regăseşte în declaraţia de avere a ministrului Oros!

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)