booked.net

Share

neagu1.jpgPodul cu poveste... electorală

Înainte să intre în atenţia politicienilor, proiectul pentru refacerea/consolidarea podului rutier de la Vadu Paşii nu era decât o simplă pretenţie a localnicilor de a se folosi, ca şi înaintaşii lor, de o cale de acces mai la îndemână, pentru a ajunge, în primul rând, la Oborul Buzău şi de acolo, pentru cine avea nevoie, în oraş. 

Crescătorilor de animale sau cultivatorilor de cereale din cele 15 sate înşirate pe malul stâng al râului Buzău, de la Vadu Paşii la Robeasca, le era mai uşor să ajungă la Obor pe podul parte a ansamblului construit de inginerul Anghel Saligny, decât să folosească, acum, Drumul European E 85, pe unde, de altfel, nici nu mai au voie cu atelajele!

Asta, până când politicienii au început să observe evoluţia demografică  în special la nivelul comunei Vadu Paşii. S-ar părea că primul care pusese ochii, din punct de vedere electoral, pe Vadu Paşii, a fost (încă) deputatul Cezar Preda. Acesta a fost şi primul care a avut curajul să vină în faţa cetăţenilor şi, din faţa Primăriei, să le promită că refacerea podului va fi pentru el o prioritate. Peste alţi patru ani, în comuna Vadu Paşii erau cei mai mulţi alegători din zona rurală a judeţului. Alături de Cezar Preda avea să apară şi fostul senator de Buzău şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Victor Mocanu. Acesta  a plusat şi le-a arătat votanţilor un fel de document oficial care ar fi certificat o înţelegere între autorităţile judeţului şi Ministerul Culturii (de care aparţinea ansamblul construit peste râul Buzău, la Vadu Paşii). Era momentul 2012. Peste patru ani politicienii nu s-au mai înghesuit să iasă în faţa electoratului de la Vadu Paşii, dar din fericire pentru cei care aveau să preia administraţia judeţeană lucrurile evoluaseră astfel încât să dea speranţă că povestea electorală avea să devină un proiect adevărat, pregătit de implementare.

pod1.jpg

Finanţat pe... lista de aşteptare

Autorităţile centrale au recunoscut necesitatea implementării proiectului pentru că reabilitarea şi consolidarea pudului rutier însemna prelungirea duratei de existenţă a podului pentru transportul pe calea ferată, legătură strategică cu Estul României, dar şi mai departe. Chiar dacă necesitatea a fost recunoscută, nu au putut fi depăşite „metehnele” sistemului legate de procedurile birocratice. Când şi acestea au fost depăşite, s-a ajuns ca proiectul „Podul de la Vadu Paşii” să fie transferat de pe lista eligibilă, pe cea a finanţărilor, dar... în aşteptare.

După ce şi seria de contestaţii la licitaţia pentru adjudecarea contractului de execuţie a fost depăşită, odată cunoscut şi constructorul, administraţia judeţeană şi-a intrat în rol. Fără a face mult tam-tam, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Neagu, care timp de două mandate observase şi studiase problematica implementării unor proiecte de asemenea calibru din funcţia de vicepreşedinte în instituţia amintită, a considerat că este timpul să se intre într-o altă etapă.

De data aceasta, Petre Neagu, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, avea să facă echipă cu deputatul Marcel Ciolacu, actualul preşedinte al Camerei deputaţilor şi preşedinte interimar al Partidului Social Democrat. Înainte ca parlamentarul buzoian să preia cea de-a doua funcţie politică amintită, judeţul Buzău şi instituţia Consiliului Judeţean avea să resimtă la modul pozitiv influenţa poziţionării lui Marcel Ciolacu în funcţia de vicepremier în Guvernul României, condus la acea vreme de Mihai Tudose. Către Buzău aveau să fie direcţionate, sub diverse forme de finanţări, cele mai multe fonduri de la momentul 1989 . De altfel, primarii buzoieni au fost primii care au spus că echipa formată din Marcel Ciolacu şi Petre Neagu au transformat judeţul Buzău într-un adevărat şantier, în special din 2018 până în prezent.

pod1_2.jpg

Strategie specială pentru finanţarea podului de la Vadu Paşii

Primele finanţări pentru lucrările ce începuseră la podul de la Vadu Paşii au început să vină de pe timpul guvernării social democrate. Însă, odată cu schimbarea politică la nivel de Guvern, inclusiv lucrările la podul de la Vadu Paşii au intrat în zona de aşteptare. Situaţia de pe şantierul de la Buzău devenea pe cât de tensionată, pe atât de incertă, cunoscută fiind atitudinea constructorului, care nu concepea să avanseze lucrările dacă nu erau respectate, de partea Guvernului, termenele de decontare a facturilor.

Într-o astfeld e situaţie, preşedintele Petre Neagu a avansat propunerea ca lucrările (facturile curente) să fie plătite din fondul de rezervă al judeţului, urmând ca Guvernul să facă decontările către instituţia publică. Ajutat de la Bucureşti şi de preşedintele Marcel Ciolacu, strategia lui Petre Neagu a dat roade. Unele termene întârziate, inclusiv din cauze neprevăzute (fenomene naturale), au fost recuperate, iar în momentul de faţă, la ultima vizită a preşedintelui Neagu pe şantier, se poate spune că în toamnă podul va fi dat în folosinţă. De altfel, aceasta a fost şi ultima declaraţie a preşedintelui Petre Neagu, la prima întâlnire cu presa locală după pandemia Covid-19, când şi-a anunţat şi candidatura pentru încă un mandat la şefia Consiliului Judeţean Buzău.

După aproape trei ani în care s-a lucrat continuu, firma constructoare a reușit să reabiliteze podul vechi, devenit monument istoric, urmând a fi folosit doar pentru circulaţia pietonilor, și să construiască un nou pod, care va fi destinat circulației rutiere. Costul total al lucrărilor depășește 6 milioane de euro.

pod1_3.jpg

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)