booked.net

Share

primar_pogoanele_2.jpgCând au luat hotărârea ca localitatea Pogoanele să devină oraş, mai mult ca sigur că autorităţile comuniste au luat în considerare un singur indicator: aşezarea geografică. Oraşul Pogoanele este aşezat în partea central-sudică a judeţului Buzău, în Câmpia Bărăganului de Mijloc, 

la intersecţia a două drumuri care fac legătura reşedinţa judeţeană, municipiul Buzău, dar şi cu Bucureşti. De asemenea, prin oraşul Pogoanele poate fi accesat inclusiv un traseu ce ajunge la Marea Neagră.

Localitatea s-a dezvoltat pe componenta economică agricolă, cu cele două componente: cultura mare şi zootehnia. Pentru că din punct de vedere administrativ oraşului Pogoanele îi era destinat un viitor emancipat, aici au fost puse în funcţiune o Judecătorie, la care sunt arondate 14 localităţi, un centru administrativ-fiscal, serviciu pentru evidenţa populaţiei, liceu tehnologic, casă de cultură. Cu alte cuvinte, suficiente repere pentru ca autorităţile judeţene şi centrale să răspundă unor cerinţe de zonă, indiferent de aria de adresabilitate.

Din nefericire, perioada postdecembristă nu a adus prea mult bine în procesul de transformare a oraşului Pogoanele, iar schimbările care, totuşi, s-au înregistrat şi se resimt în calitatea vieţii locuitorilor pot fi considerate succese doar ale administraţiei locale.  

„Până acum am reuşit să finalizăm lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, spune primarul Florin Dumitraşcu, iar programul de asfaltare, inclusiv în satul Căldărăşti, este executat în proporţie de 97%. Pentru cei mai mici locuitori ai oraşului nostru, am construit trei grădiniţe, iar la Căldărăşti orele de curs se desfăşoară în clădire nouă”.

Pentru ca localitatea să funcţioneze la un statul plin, de oraş, primarul Dumitraşcu are pregătit şi un proiect pentru aducţiunea de gaze naturale, mai ales că magistrala de gaze trece prin apropiere. O primă şansă, prin includerea în PNNR „Anghel Saligny”, se pare că a fost ratată, pentru că la nivelul Uniunii Europene sunt prioritare programele pentru investiţi „verzi”, iar o parte din sistemele de încălzire în unele ţări vestice au început să funcţioneze pe hidrogen. Speranţa edilului de Pogoanele se îndreaptă către autorităţile centrale, mai precis către Ministerul Dezvoltării, de unde s-a primit o adresă prin care teritoriul este informat despre intenţia lansării unui program naţional pentru astfel de investiţii.

„Avem indicii că majoritatea locuitorilor s-ar racorda, chiar dacă nu toţi într-o etapă. Cred că în cel mult doi-trei ani peste 2.500 de gospodării ar putea fi alimentate cu gaze naturale, aceasta însemnând aproximativ 80% din populaţia oraşului”,este de părere primarul Florin Dumitraşcu.

retele-gaze-naturale.jpg

Un alt proiect mare, pentru care deja este executată o parte din documentaţie, face obiectul unei investiţii de importanţă capitală pentru calitatea vieţii locuitorilor. Este vorba despre amenajarea unei şosele de centură, care să ocolească zona locuită a oraşului. Cele două drumuri care fac legătura cu oraşul Buzău, dar şi pe direcţia Slobozia-Bucureşti, tranzitează oraşul de la Nor şa Sud şi de la Vest la Est. „La Pogoanele este trafic mare, spune primarul Dumitraşcu, trec camioanele grele, care sunt încărcate peste capacitatea normală, trec cu 50-60 de tone, cu viteză şi toate casele prezintă crăpături. În urmă cu câţiva ani am avut o echipă de televiziune de la Bucureşti, care a filmat crăpături de bagi mâna prin pereţi…”. La acest moment este executată documentaţia pentru tronsonul dinspre Slobozia, spre gara Pogoanele, iar când bugetul va permite ar urma să fie abordată şi documentaţia pentru traseul dinspre Buzău, cu joncţiune la Gară. „Când eram viceprimar, în 2002, am încercat să punem presiune pe autorităţile centrale şi chiar a blocat calea de acces, dar lucrurile s-au oprit. Drumul de centură ar avea 10 kilometri şi ar fi un proiect util oraşului şi locuitorilor”.

Pentru că un astfel de proiect este, fără dubii, de importanţă majoră pentru calitatea vieţii şi siguranţa locuitorilor oraşului Pogoanele, cei doi parlamentari liberali, deputatul Gabriel Avrămescu şi senatorul Vlad Pufu şi-a putea asuma, în schimbul voturilor primite (şi) de la pogoneni, includerea unei astfel de investiţii în Programul Naţional „Anghel Saligny”, unde sunt prevăzute investiţii pentru construirea şi modernizarea a 2.000 de kilometri de drumuri judeţene şi variante ocolitoare. 

 

Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din Ministerul Culturii, să achiziţionăm în beneficiul Bibliotecii Naţionale, un lot de manuscrise inestimabile aparţinând lui Cioran şi Eliade."

........................................

PRIORITĂŢI

SOCIAL DEMOCRATE

LA GUVERNARE

PSD salută decizia Comisiei Europene de a adopta un cadru temporar de criză care permite statelor membre să extindă ajutoarele de stat/compensaţiile pentru daunele suferite de companii în actualele „circumstanţe excepţionale pe care le trăim”.
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)