booked.net

Share

timpul_buzaului_2.jpgDeşi m-am stabilit de aproape doi ani în Zagreb, Croaţia, şi m-am adaptat destul de bine, fiindcă am copiii şi nepoţii alături, nu pot să nu mă gândesc la ţara şi locurile unde am văzut lumina zilei şi am trăit peste trei sferturi de veac, străduindu-mă să le fac cunoscută istoria, să prezint unele personalităţi care au dat viaţă şi faimă acestor locuri.

Cu salutări prieteneşti!

Hala de Măcelărie şi Pescărie

BAZARUL

Aflată actualmente în plin proces de consolidare şi transformare pentru a deveni sediu al Primăriei Buzău, clădirea pe care mulţi o ştiu drept Bazarul, a fost construită iniţial pentru a servi ca hală de măcelărie şi pescărie. Iată pe scurt is­toria acestui edificiu reprezentativ pentru arhitectura Buzăului de la sfârşitul seco­lu­lui al XIX-lea, realizat în timpul când era primar Nicu Constantinescu, pe drept cuvânt catalogat drept ctitorul Buzăului modern

La 5 septembrie 1896, s-a organizat licitaţia pentru darea în antrepriză a constru­irii unei hale de măcelărie şi pescărie în Piaţa Obor (valoare deviz 84.580,50 lei) şi a unei esplanade (38.166 lei); la subsol urma să funcţi­oneze pescăria (8 boxe), iar la parter măcelăriile (19 boxe); a fost ales platoul în pantă din prelungirea Străzii Târgului, care permitea exe­cutarea lucrărilor de fun­da­ţii şi construirea esplanadei orizontale unde urma să funcţioneze 12 prăvălii; publicaţie pentru licitaţie nr. 4878/25 iulie şi memoriu 23 septembrie cu modificările impuse de către Consiliul Tehnic Superior – la subsol pescăria şi la parter măcelăria, contractul fiind înche­iat la 26 septembrie 1896; cu procesul verbal nr. 5750/6 septembrie 1896 s-a admis oferta antrepre­norilor Toffali Giovanni şi Fiorenzo Segnia pentru esplanada din jurul halelor ( deviz 26.227,83 lei)) şi Mina Giovanni, pentru hala de măcelărie şi pescărie (92.772,80 lei valoarea de deviz), lucrarea trebuia pre­­dată la 2 octombrie 1897, dar condiţiile atmos­ferice şi unele lucrări su­plimentare au prelungit termenul; la 11 octombrie 1897 au fost luate, provi­zoriu, în primire de la antreprenorii Toffali Gio­vanni şi Fiorenzo Seg­na din strada Curbă nr. 22; recepţia provizorie s-a făcut la 11 octombrie 1897 şi 23 mar­tie 1898 (P.C.Cătănescu, ajutor de primar şi arhitectul Victor Gherabek), iar definitivă la 19 octombrie 1898.

Dintr-un memoriu din 1940, reiese că în anii 1875 şi 1877, una din preo­cupările prin­cipale ale Consiliului Comunal a fost şi regularea (sistematizarea)definitivă a pie­ţei oborului, motiv pentru care, avându-se în vedere şi construcţia unei hale de mă­ce­lă­rie şi pescărie, să se exproprieze câteva proprietăţi (terenuri şi clădiri) în su­prafaţă de 4042,66 m.p.: proprietatea Anton Bărdescu, veci­nă cu Oborul nou, Piaţa Veche (a oborului n.n.) şi C.Ialomiţeanu (585,30 m.p.- des­păgubiri între 36.259, 70-51.699 lei); proprietatea C.Ialomi­ţea­nu, învecinată cu Piaţa Veche, A.Bărdescu şi N.Oprescu, casă 97,05 m.p. şi curte 362,36 m.p. – între 9194,20 şi 11.492 lei); proprie­tatea N.Opres­cu, învecinată cu Piaţa Veche, C.Ialomiţeanu, C.Bărdescu şi Obo­rul nou (casă, 363,32 m.p., magazie 182 m.p. şi curte 2542,55 m.p.(între 29.241 şi 33.216,80 lei). Documentaţia este semnată de arhitectul Vic­tor Gherabek; între C. Ialomiţeanu şi primarul N.I.Constan­tinescu se încheie o tranzacţie prin care acesta ceda locul cu prăvălii (459,71 m.p.) în Piaţa Mare a Oborului pentru 10.000 lei; pentru hanul cu dependinţele, pro­prie­tatea Anton Bărdescu, s-a obţinut sentinţa de expropriere 292/9 septem­brie 1896 a Tribu­nalului Buzău (judecători N.I.Bărbulescu şi Al.I.Vi­­lacros), recursul lui Anton Bărdescu şi Dumitru Oprescu fiind respins, primul primind 45.000 lei şi al doilea, 50.000 lei.

Fotograful Adolf Schmidlin din Piaţa Daciei a executat în 1905, pentru su­­ma de 540 lei, spre a fi trimise la Expoziţia Jubiliară organizată în Parcul Ca­rol, cu prilejul a 40 ani de domnie a lui Carol I, pe lângă două vederi Palatul Co­munal, Pavilionul şi lacul din Crâng, clă­di­rile a 5 şcoli primare, Liceul „Al. Has­deu”, Epis­copia şi bisericile Banu şi Sf. Îngeri şi Hala de Măcelărie şi Pes­că­rie (interior şi exterior),

În anul 1948, Primăria a decis transformarea şi amenajarea unei părţi din Hala de la Obor, în Teatru Popular – Teatrul „Ilie Pintilie”, sala fiind folosită şi pen­tru spectacole de cinematograf. Municipalitatea a decis mai târziu amenaja­rea actualului Bazar, în toamna anului 2019 începând lucrări de consolidare şi amenajare pentru transformarea în spaţii de birouri pentru servicii ale Primăriei.

bazar1.jpg

bazar2.jpg

bazar3.jpg

bazar4.jpg

bazar5.jpg

Vedere generală zona centrală –Hala în stânga, plan îndepărtat

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)