booked.net

Share

maria manzala.jpgSub tâmpla pădurii mistuite de căldura soarelui, ungându-şi feţele cu lumina furată din lună, statuile adorm/în cântecul frunzelor. Din stele/păsările cu aripi de flăcări, bat  în clopotul munţilor.

Cu firul subţire al amintirilor, Bucur Chiriac, un poet cu voce originală, profundă, evocă adâncimile fiinţei, imaginile obârşiilor şi ale peisajului natural, printr-o ordonare sau dez-ordonare a urmelor încrustate în apele timpului, legate de om, de  el însuşi, de întregul univers.

Autorul, în poeziile din volumul La marginea cerului, apărut la editura Fundaţia Culturală Marieta şi Chiriac Bucur, în 1997, reuşeşte, ca nimeni altul, să contopească finitul şi cosmicul, realul şi fantasticul, văzutul şi nevăzutul. Ne aflăm în prezenţa unui poet esenţial din poezia contemporană.

Bucur Chiriac, mai întâi ne invită, cu ochiul sufletului, să facem cunoştinţă cu chipul mamei: mă-ntorc în câmpie,/şi-acolo, fruntea ei de aer/ i s-a răstignit în zare. Pe crucea timpului/ te-am pierdut/ şi ţi-am văzut încă o dată/făptura străluminată de soare/ pentru că şoaptele şi vorbele ei, se-aud prin sânge trecând, mă închin să-i mai văd paşii, urmele, sub umbra ei/înnoptând. Întorcându-se acasă, regăseşte în lumile de curcubee, portrete vechi cu rame, cu gesturi şi feţe zâmbitoare, cu zeci de vechi imagini, brodate cu mătase, iar în salonul de umbre cu forme ancestrale, e-un vis şi-o panoplie, cu fote şi cojoace. Acasă se simte chemat într-un alt anotimp, „iarba se trezea/cu roua pe cap,/spălându-mi rănile picioarelor, timpul cu carii neadormit, jefuia liniştea/picurându-mi în sânge/dorul de coarda viei.

La marginea cerului şi a drumurilor călătoare, poetul aşteaptă cu braţele deschise şi priveghează statuile ce ard a nefiinţă, la Măgura unde oasele străbunilor, când ieşeau de sub brazi, aprindeau ruguri albe, prin iarbă. Ne invită într-un timp nelocuibil unde îşi deapănă amintirile ca în poemul Vis la Măgurase făcea că un plug, ara prin piscurile de soare/iar luceafărul înflorea/printre brazi. Curgând, pe albiile timpului, visul/se înnoda/caer./Tu îmi ţeseai/din fluturi de lumină/aripi să zbor, spre a nopţii dulce tihnă. Umbra luceafărului/îmbrăţişa statuile/care-i cântau înălţare. Revenind, ori cum spune poetul, „plonjând la loc în apele-mi fireşti" avântul liric e bine condus şi îmbrăcat într-un limbaj adecvat. În Muzeul picturii universale viaţa este o taină, un inel, este drumul spre absolut. Miezul cuprins într-o nemărginire îl gustăm, aici, în Poiana de la Măgura, „unde anii înmuguresc,/pe soclul statuilor stau ca nişte zeiţe în odăjdii roase de timp/orbite de lumină/acolo unde/timpul îşi ciopleşte eternitatea” dincolo de statui sunt „moşii şi strămoşii noştri care ard în nefiinţă”. Aici, doar cu un ochi de foc/contemplăm/feţele statuilor, pudrate de roua necruţătoare/a timpului, aici se aude simfonia mută/a străbunilor în timp ce din înălţimi/auzim cum plânge în cer Dumnezeu. Multă tristeţe, o tristeţe luminoasă.

Multe poeme sunt evocări ale sculptorilor şi pictorilor care, sub semnăturile lor, Gh. Ciobanu, I.Apostu, ascund ochii arzând spre cer, şoaptele graiului străbunilor cu odăjdii roase de timp cărora zei le înalţă cântare. Statuile cu trupurile lunecând/ înalţă capetele/ peste umerii cerului/înotând prin matca nopţii/sufletul părinţilor/ care suie spre izvoarele cuvântului de început. În poiana Măgurii/am văzut sculptorul, acel uriaş, care stătea cu fruntea sus, cu mâinile ridicate. /Ca un Isus,/împlinindu-şi opera/trecută în nemurire.

Bucur Chiriac se spovedeşte cititorului, pentru el viaţa sau natura merită să le slujeşti, chiar dacă sunt necesare sacrificii. Odată ajuns sus, cu penelul de viaţă, cu mulţimea culorilor în vie portretele sale, adevărate valori de familie şi de neam care stau cu palmele întinse cu umblet de cocor.

Să nu lăsăm să se şteargă, de atâta tăcere, de atâta uitare, imaginea acestor zei care vorbesc cu tăcere din statui. Veniţi sub clopotniţa Mânăstirii! Nu lăsaţi să se astupe izvorul şi cântecul de început!

Desculţe, sub lacrimile ploii, statuile îşi întind braţele, îşi înalţă frunţile/pentru a-şi spăla feţele/ostenite de atâta aşteptare.

…mi-au furat sufletul, transformându-l în izvor, şi-apoi în statuie./Aşteptându-le/m-am făcut timp.

Zeii îmi cos pleoapele/ să rămân şi eu statuie/pe geana/ neliniştei veşnicii.

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)