booked.net

Share

teatrul_george_ciprian.jpgRăspuns la Proiectul de hotărâre nr. 93/06.05.2022 privind înfiinţarea Teatrului Municipal „V. Maximilian” Buzău

Colectivul Teatrului „George Ciprian” din Buzău este nemulţumit de modul în care este argumentată necesitatea înfiinţării Teatrului Municipal „V. Maximilian”. În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, apare următorul paragraf denigrator: „La o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, Teatrul „George Ciprian” este singura instituţie publică de spectacole (de proiecte) care nu reuşeşte să acopere toate nevoile culturale şi spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum şi lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural şi educaţional al cetăţenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri.”  Îl invităm pe domnul Primar Constantin Toma să publice analiza de nevoi pe care a realizat-o în prealabil pentru a fundamenta observaţiile de mai sus. Un studiu precum Barometrul de Consum Cultural  efectuat la nivelul oraşului sau chiar al judeţului Buzău ar fi binevenit şi ar ajuta toate instituţiile de cultură locale să îşi îmbunătăţească activitatea. În absenţa unui astfel de studiu, orice afirmaţii legate de „nevoile culturale” ale buzoienilor sunt pure speculaţii.

Domnul Primar a afirmat anterior că „Buzăul este singurul oraş din România, reşedinţă de judeţ, cu peste o sută de mii de locuitori, care nu are un teatru.”  Considerăm că astfel de afirmaţii şterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului „George Ciprian”  şi reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian şi a artiştilor colaboratori. Pe scena noastră au urcat nume de referinţă ale teatrului românesc, precum Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Irina Petrescu, Alexandru Repan, Emil Hossu, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Sebastian Papaiani şi nu numai.

Teatrul „George Ciprian” şi-a asumat întotdeauna un rol social şi educativ şi a colaborat constant cu şcolile din Buzău şi din alte localităţi din România. În plus, datorită formei de organizare moderne, ca teatru de proiecte, suntem într-o poziţie ideală să sprijinim inovaţia şi experimentul artistic. Teatrul „George Ciprian” s-a afirmat la nivel internaţional ca lider al proiectelor europene „Tele-Encounters” (2017-2019, finalizat cu succes şi felicitări din partea Comisiei Europene: https://www.tele-encounters.com/) şi „Tele-Encounters: Beyond the Human” (2020-2023, în desfăşurare: https://tele-encounters-beyond.eu/). Ambele proiecte sunt cofinanţate direct de Comisia Europeană prin programul Europa Creativă (valoarea grantului pentru fiecare proiect: 200.000 EUR), cu sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Buzău. Proiectele au o componentă de cercetare artistică şi sociologică şi o dimensiune puternic interdisciplinară şi educativă. Principalele rezultate sunt:

-2022, în pregătire: spectacolul de teatru telematic „2032 SMART-FAMILY”, care conectează scena Teatrului „George Ciprian” şi scena teatrului Industria Scenica din Milano în timp real, prin video-conferinţă. Unul dintre personajele spectacolului este un robot construit special. Regia: Marina Hanganu (RO) şi Camilla Brisson (IT). Text de Marina Hanganu şi Bianca Trifan.

-2022: „Imaginary Robots”, un website cu personaje virtuale cu inteligenţă artificială conversaţională (lansat în data de 09.05.2022): https://imaginaryrobots.eu/;

-2021: ateliere de dezvoltare a unor personaje-roboţi de către copii şi adulţi (coordonate de regizori de teatru, experţi în robotică, experţi în etică şi artişti vizuali): https://tele-encounters-beyond.eu/elementor-1620/;

-2019 şi 2021: ateliere de teatru telematic şi film în 360 de grade pentru studenţi de la universităţi de profil din România, Spania, Portugalia şi Italia: https://www.tele-encounters.com/ro/conferinte-si-workshop-uri-teatru-telematic/;

-2019: colecţia de scurtmetraje în 360 de grade „Elipse” (care pot fi vizionate cu ochelari de realitate virtuală): https://youtu.be/PH0IchJ8VH0;

-2019: conferinţe academice cu invitaţi internaţionali: https://www.tele-encounters.com/ro/simpozion/;

-2019: publicaţii de specialitate: https://tele-encounters-beyond.eu/publications/;

-2018: spectacolul de teatru telematic „Planeta Viselor Pierdute” (2018; regia: Marina Hanganu, Ion Mircioagă şi Javier Galindo; text de Ion Mircioagă şi Marina Hanganu); spectacolul a conectat în timp real, prin video-conferinţă şi animaţii controlate prin Kinect, scena Teatrului „George Ciprian” şi scena de la Centro Parraga din Murcia, Spania (trailer: https://youtu.be/xTHrqpF6Z9o; spectacol integral: https://youtu.be/w8dS-AHjTTE);

Dintre proiectele mai vechi, amintim:

„Tele-City” (2016): co-finanţat de AFCN; proiect de performance telematic pentru elevi de liceu din Buzău, Brăila, Iaşi şi Braşov, coordonat de regizoarea Marina Hanganu. Unul dintre obiectivele proiectului a fost redescoperirea propriului oraş în conexiune live cu un alt oraş. Sub îndrumarea unei echipe de artişti, elevii din fiecare oraş au realizat performance-uri live pentru elevii din oraşul partener pornind de la spaţii publice semnificative din punct de vedere cultural şi personal. Performance-urile au fost transmise prin Hangouts on Air şi YouTube. Film de prezentare aici: https://youtu.be/MD3FpOWKvFA.

„Orfeu şi Euridice” (2017): spectacol audio cu sunet binaural în care au jucat elevi de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău. Concept, text, regie: Marina Hanganu. În cadrul proiectului, elevii au învăţat elemente de editare audio sub îndrumarea lui Ştefan Damian (UNATC, sound designer). Piesa poate fi ascultată aici: https://youtu.be/OIJD9b7kR04?t=160.

Activităţile Teatrului „George Ciprian” nu au încetat în perioada pandemiei. Teatrul a organizat proiectul „DramaZOOM” (2020), care a constat în ateliere online de dramatizare şi actorie pentru adolescenţi din toată ţara. Atelierele au fost coordonate de Bianca Trifan (dramaturg) şi Ştefan Pavel (actor buzoian) pe platforma Zoom.

Tot în 2020, în urma unui concurs naţional de texte literare şi desene despre viaţa în pandemie, teatrul a publicat cartea „Viaţa s-a mutat pe Internet: un răspuns creativ al generaţiei Internetului”. Volumul a fost distribuit gratuit şi este accesibil pe site-ul teatrului.

În octombrie 2020, Teatrul „George Ciprian” a găzduit întâlnirea plenară a reţelei IETM, cea mai veche reţea pentru organizaţii şi practicieni din domeniul artelor spectacolului din întreaga lume. Teatrul „George Ciprian” este membru IETM din 2020. Celelalte oraşe implicate în eveniment au fost Aarhus, Avignon, Barcelona, Belgrad, Berlin, Budapesta, Hong Kong, Istanbul, Ljubljana, Milano, Melbourne, Montreal, Munchen, Praga, Riga, Sydney, Utrecht, Erevan, Yokohama, Zagreb şi localităţi din Scoţia şi Irlanda. În cadrul evenimentului, a avut loc premiera spectacolului de teatru interactiv pe Zoom „Generation 200” (spectacol în versiune bilingvă; regia şi textul: Marina Hanganu; actriţă: Armine Vosganian; structură interactivă: Diana Dragomir). Mai multe informaţii aici.

Teatrul „George Ciprian” organizează două festivaluri anuale de importanţă naţională, „Buzău Iubeşte Teatrul” şi „Săptămâna Teatrului Tânăr (destinat tinerilor creatori de teatru). Dintre producţiile de succes, un exemplu grăitor este „Angajare de clovn” de Matei Vişniec (regia: Daniel Bucur; cu Magda Catone, Ionel Mihăilescu şi Paul Chiribuţă), spectacol invitat la festivaluri naţionale şi internaţionale, care s-a jucat cu sala plină la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (2016) , la Montreal şi la Toronto (2016). Spectacolul a fost preluat şi difuzat de TVR3 în 2021.

Sperăm că Teatrul Municipal „V. Maximilian” va reprezenta o oportunitate de dezvoltare pentru viaţa culturală a Buzăului. Investiţia în cultură este întotdeauna binevenită, iar crearea de locuri de muncă pentru absolvenţii de teatru este necesară. În ceea ce priveşte „organizarea de spectacole de teatru liric (operă) precum şi de concerte simfonice” , recomandăm construirea unei săli cu acustică adecvată. Poate înfiinţarea unei filarmonici ar fi cu adevărat complementară ofertei culturale deja existente în Buzău.

Antagonizarea celor două instituţii de spectacole ar fi o greşeală. Teatrul finanţat din bani publici este un bun public, iar accesul la cultură, un drept fundamental al cetăţenilor. Ne mâhneşte însă că domnul Primar, care cunoaşte şi promovează cultura, personalităţile şi istoria oraşului Buzău, nu este la curent cu activitatea valoroasă, de avangardă internaţională, a Teatrului „George Ciprian”.

 

11.05.2022

Semnează:

colectivul Teatrului „George Ciprian” din Buzău

 

 

Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din Ministerul Culturii, să achiziţionăm în beneficiul Bibliotecii Naţionale, un lot de manuscrise inestimabile aparţinând lui Cioran şi Eliade."

........................................

PRIORITĂŢI

SOCIAL DEMOCRATE

LA GUVERNARE

PSD salută decizia Comisiei Europene de a adopta un cadru temporar de criză care permite statelor membre să extindă ajutoarele de stat/compensaţiile pentru daunele suferite de companii în actualele „circumstanţe excepţionale pe care le trăim”.
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)