Share

pale-11-apr-2019.jpgÎn şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de marţi, 24 septembrie, a fost adoptat Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor.  Prin acest proiect se instituie o schemă de ajutor de stat care are ca obiectiv

 implementarea unui program multianual de susţinere a fermierilor ce desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie a bivoliţelor prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme noi sau în ferme aflate în activitate, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative.

Social democratul buzoian Dănuţ Păle, medic veterinar şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor este unul dintre coiniţiatorii acestui proiect.

„Am susţinut instituirea schemei de ajutor pentru creşterea şi reproducţia în sectorul bubalinelor deoarece consider că atunci când ţara noastră are omologat un animal excepţional, bivolul românesc, un succes al profesorului Constantin Velea, trebuie să asigurăm o ameliorare continuă a rasei şi înmulţirea numărului de specimene. Bubalinele sunt animale recunoscute pentru rezistenţa lor la boli ca bruceloză, leucoză, boala vacii nebune sau TBC, au o bună productivitate, dau un lapte extraordinar şi sunt nepretenţioase la creştere”,a spus deputatul buzoian  Dănuţ Păle.

Deşi populaţia de bubaline a scăzut dramatic în România, ultimii ani au arătat uşoare creşteri, ceea ce demonstrează că interesul pentru acestea al fermierilor este din ce în ce mai mare.

„Proiectul de Lege îşi doreşte să încurajeze şi să susţină fermierii să se concentreze pe sporirea efectivelor de la noi din ţară şi îmbunătăţirea fondului genetic. Programul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a zonelor recunoscute cu tradiţie în creşterea acestora, va oferi oportunitatea realizării de noi investiţii şi va stimula eficientizarea activităţii prin încurajarea asocierii în cooperative. Pentru români în general, va însemna carne, lapte sau brânză de înaltă calitate, de provenienţă autohtonă”.  Actul normativ a fost iniţiat de 173 de deputaţi şi senatori şi a primit votul favorabil a 228 de deputaţi în plenul camerei decizionale.