booked.net

Share

las fierbinti.JPGÎnainte de 1989, Jambi ( cu „i” romanesc, pentru că pe atunci nu oricine se boteza după bunul plac!) se cumetrise, după moda timpului, cu autorităţile statului, cele interesate exclusiv de modul în care evoluează bunăstarea „tovarăşului”, de lângă tine, de lângă mine... cu alte cuvinte, din raza lui de aşazisă ocupaţie.

Băiat de la ţară, isteţ, adică un sudor de excepţie, ce era familiarizat cu sudura în argon înainte ca domeniul să fie studiat în manuale de specialitate, cu simţ practic, adică se adapta din mers la orice situaţie, mai ales cele potrivnice, pentru că niciodată nu a acceptat condica de prezenţă şi fiola miliţianului, Jambi a rămas în memoria antedecembristă a comunităţii prin atitudinea sa de capita­list... în tovărăşie. Pe scurt, muncea la program, cu poanson, pentru alţii, dar nu era de acord ca numai unii, puţini, să be­neficieze de bogăţiile ţării. Se spune că într-una din după amiezile înserate, când se întorcea de la servici, cu bicicleta „blindată” de bare de fier (de la „fi” 5mm, la „fi” 22mm), miliţianul l-a oprit pentru un control de rutină (cică şi pentru informările obişnuite!), şi a îndrăznit să-l atenţioneze să mai termine cu... furatul din avuţia naţională, la care Jambi a răspuns sec, însă nu înainte de a contempla, filosofic, zările, din întâmplare tocmai înspre direcţia întreprinderii la care lucra: „Auzi, bre, mata ştii cât fier mai este acolo?!”

Nu s-a dus să apere cu puşca în mână avuţia poporului, de atacurile agenturilor străine, pentru simplul motiv că între timp se retrăsese „la vatră”. S-a adaptat din mers şi a speculat câteva angajamente contractuale care i-au facilitat pensio­narea înainte de termen. Acum, ca şi înainte, este izvor nesecat de anecdote. Are un mod absolut personal de a-şi distra prietenii şi auditoriul lărgit, fără nici măcar pretenţia unei beri, ca şi recompensă la buna dispoziţie creată. Instant este dispus să facă haz de necazul altora, dar şi cel propriu... este un model, concret, de adaptare a spiritului românului la încercările vieţii. Bobonete şi Văncică sunt mici copii. Jambi făcea Stand-up-Comedy cu miliţienii lângă el, iar aceştia râdeau cu gura până la urechi şi cu caşcheta pe ceafă fără să sesizeze adevăratul sens al glumelor actorului de ocazie.

Chiar dacă pensionar, se află într-un permanent „angajament muncitoresc”, pentru că, român fiind, trebuie să facă şi el faţă neajunsurilor. Adică, lipsa unei minime asistenţe sociale, indiferenţa autorităţilor (cu excepţia celor locale) ... impertinenţa bolilor, care lucrează mână în mână cu cei 63 de ani... dar şi apăsat de grija pentru viitorul a doi nepoţi, pe care-i creşte împreună cu consoarta „Riţa” (marea lui iubire furată de la părinţi pentru că ei, depăşiţi de evenimente şi inadap­tabili, nu au înţeles la timp că fata lor trebuia să fie nevasta lui Jambi).

Conştient de valoarea personală dar şi de cea a locului şi locurilor în care trăieşte, Jambi nu poate înţelege cum alţii nu pot identifica surse de venituri, chiar dacă acestea sunt doar la nivel de supravieţuire. Lumea lui Jambi, creată şi aranjată, pe trotuar, în perimetrul impus de autorităţi (ca într-un careu impus antrenorului de arbitrii) oferă turiştilor de tranzit branduri judeţene – Ceapa roşie de Buzău şi Varza de Buzău, într-un melanj cu amprentă rustică. Ar fi de preferat acest termen, fie şi pentru va­lorizarea textului, chiar dacă Jambi s-a declarat un locatar-combatant al unei Românii second hand.

 

Deputatul
Laurențiu Țepeluș
la finalul
celei de-a treia
sesiuni parlamentare
Profesorul buzoian Laurențiu Țepeluș reprezintă județul Buzău în Parlamentul României din partea Partidului Social Democrat și deține funcția de secretar al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.
............................................
Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)