booked.net

Share

primar sapoca.JPG  Toată lumea este conştientă că în momentul de faţă succesul unui primar va consta în modul în care va reuşi să atragă investitori pe raza localităţii. Despre o astfel de perspectivă începuse să se vorbească, din ce în ce mai insistent, încă după alegerile din 2000.

La Buzău, cel puţin, fostul preşedinte al Consiliului judeţean, Viorel Constantinescu, „ameninţa” primarii că va veni foarte repede vremea când ei vor trebui să vină în faţa alegătorilor cu realizările proprii, cu investiţiile pe care au ştiut să le atragă la nivelul localităţii, pentru că încet, încet, autorităţile centrale vor strânge robinetul până la zero în ce priveşte alocările de bani publici pentru dezvoltarea localităţilor. Acum este clar că în ultima perioadă nimeni nu a mai dat nimic, nici guvernul, nici Consiliul judeţean şi se observă o aşazisă întrecere între primari care să atragă mai multe investiţii. „Sunt pe punctul de a reuşi, spune Iulian Manea, primarul comunei Săpoca, şi cred că reuşesc, ca până în primăvară să avem o hală industrială pe producţie confecţii, unde ar putea fi vorba de aproximativ 100 de locuri de muncă în satul Măteşti, demersurile în sensul materializării investiţiei fiind pe ultima sută de metri. Beneficiile se vor resimţi pe două planuri. În primul rând, multe dintre femeile care lucrează acum în Buzău în domeniul confecţiilor ar putea reduce bugetul propriu de cheltuieli prin eliminarea costurilor de navetă, apoi ta­xele locale care vor fi atrase la bugetul comunei, putând fi vorba chiar şi de un aport lunar de 100 de milioane de lei”.

Surprinzător a fost faptul că nu toţi consilierii au înţeles importanţa derulării unui astfel de proiect la nivelul comunei lor şi s-au comportat, la votul în Consiliu, după principiul „Gică contra”, ei fiind, de altfel, împotriva primarului, nu neapărat să anuleze viitoarea investiţie. Dar cum procedurie administrative sunt permisive, primarul a organizat o „extraordinară”, consilierii contra au mai încasat o indemnizaşie de şedinţă şi proiectul are cale liberă.

Revenind la temă, baza dezvoltării comunităţilor din zonele rurale va fi constituită din   fondurile europene atrase pe proiecte, şi pentru că primarii au înţeles din mers acest lucru, au achesat la ideea de constuire a acelor GAL-uri (Grupuri de Acţiune Locală), o parte dintre acestea, constituite pe teritoriul judeţului Buzău, fiind deja active şi înregistrând chiar atrageri de fonduri europene pentru diverse proiecte de investiţii înaintate de primari.

„ Chiar dacă iniţiativa a venit mai târziu, spune primarul Manea, şi noi suntem organizaţi într-un GAL – comunele Săpoca, Cernăteşti, Beceni şi Mărăcineni. La viitoarele sesiuni de strigare ar urma să beneficiem, ca zonă de dezvoltare, de 200 de mii de euro, şi se pare că fiecare dintre edili preferă să avanseze proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale şi săteşti”.  

„Pe de altă parte, lucrez la un proiect inedit pentru zona de sud-est a României, în care am putea realiza acel sistem de înfrăţire a unora dintre localităţile judeţului, în zonă compactă, cu comunităţi din Uniunea Europeană. Într-o astfel de colaborare pot fi obţinute mai uşor fonduri direct de la Bruxelles. Fondurile ar putea fi undeva în jurul a 50 de milioane de euro, care ar putea fi repartizate pe localităţile componente ale grupării înfrăţite. Pe o astfel de oportunitate aştept un răspuns în perioada imediat următoare. Trebuie spus că dimensiunea fondurilor alocate va fi direct proporţională cu numărul populaţiei şi la un calcul sumar am ajuns la concluzia că nivelul maxim de alocare va putea fi obţinut dacă vor fi implicate cel puţin 10 localităţi, ceea ce va însemna un prag minim de peste 20 de mii de locuitori, dar zona pe care o avem în vedere ne va facilita constituirea unui grup ţintă de peste 35 de mii de locuitori. Eventualele fonduri obţinute vor fi direcţionate către consiliile locale şi agenţii economici, ca şi membrii ai organizaţiei”, a completat primarul Iulian Manea. Se pare că zona vizată pentru constituirea comunităţii buzoiene ce ar urma să se înfrăţească cu zone din comunitatea europeană este chiar Valea Slănicului, începând cu Mărăcineni, cea mai populată localitate din zonă, care a depăşit 14.000 de locuitori, până la Lopătari – Bisoca.

Până la banii Bruxelles-ului, să învăţăm să folosim

bugetul local!

„Faţă de anul trecut bugetul acestui an a fost destul de echilibrat, spune primarul Iulian Manea, cu toate că au fost cheltuieli importante. De exemplu, ultima plată a fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, contravaloarea lucrărilor executate pentru reabilitarea Căminului Cultural de la Săpoca. Nu mă aştept să avem excedent la sfârşitul anului, dar vom intra în 2014 fără datorii. La încasări taxe şi impozite locale apropiem undeva la 85%.

Au crescut încasările şi pentru că am luat anumite decizii, mai ales în ce priveşte disciplinarea răuplatnicilor. Este adevărat că astfel de decizii sunt mai greu de luat, pentru că rezultatul s-ar putea răsfrânge la o campanie electoară viitoare, dar din aproximativ 1200 de gospodării, câte sunt la nivelul localităţii, cazurile de indisciplină sunt undeva la 150 – 200.

Apărea problema plăţii iluminatului public, de exemplu, pentru o zonă în care opt gospodari plăteau şi alţi doi refuzau. Soluţia nu putea fi decât aceea pe care am luat-o, adică popririle pe salarii sau pensii. Sigur că au fost mulţi deranjaţi şi au venit să ceară socoteală primarului, mai ales că au fost plătite şi amenzi, dar au fost printre ei cetăţeni care aproape ne-au mulţumit pentru că altfel nu se puteau hotărâ să prioritizeze plata taxelor şi impozitelor locale. Sunt oameni care au datorii în urmă cu 5-6 ani, ceea ce înseamnă că sunt foarte multe penalităţi. În acest sens, anul trecut, de exemplu, am venit în sprijinul acestora şi am adoptat o hotărâre de Consiliu prin care ştergeam datoriile la penalităţi dacă plăţile erau aduse la zi. Ne-au mai ajutat şi restricţiile în ce priveşte întocmirea dosarelor pentru APIA, ştiut fiind faptul că acei bani nu puteau fi obţinuţi decât dacă datoriile către Primărie erau zero”.

 

Deputatul
Laurențiu Țepeluș
la finalul
celei de-a treia
sesiuni parlamentare
Profesorul buzoian Laurențiu Țepeluș reprezintă județul Buzău în Parlamentul României din partea Partidului Social Democrat și deține funcția de secretar al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.
............................................
Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)