booked.net

Share

maracineni2.jpg„Părerea mea este că în momentul de faţă sunt depuse mai puţine documentaţii decât înainte, pentru că nu se mai munceşte. Reformulez, totuşi, mai indulgent, şi spun că scopul multora care sunt implicaţi în realizarea documentaţiilor tehnice,

 pentru proiectele de investiţi publice cu finanţare guvernamentală sau europeană, nu este de a ajunge la un produs – Studiul de Fezabilitate – pentru că nu vor să-şi asume răspunderi”.

Comentariul este cât se poate de real şi, mai ales, pertinent, pentru că aparţine unuia dintre primarii buzoieni ale cărui rezultate nu pot fi contestate. Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni, cunoscut mai ales sub apelativul Titel Măleanu, are în derulare, la acest moment, şase proiecte pentru investiţii de interes public, care plasate în contextul pandemic ce presupune restricţii şi întârzieri de comunicare interinstituţională, pot fi considerate, în ansamblu, un record în materie de eficienţă administrativă.  O bază sportivă, pe două componente: Tip 1 şi Tip 2, un azil de bătrâni, care după finalizarea lucrărilor va fi dat în administrarea asociaţiei de caritate condusă de părintele Milea, o casă praznicală, pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Mărăcineni, aflată într-o etapă finală de amenajare, o creşă pentru copii, care prevede un număr de 40 de locuri şi mult aşteptatul proiect „Gaze la Mărăcineni”, despre care am aflat, chiar în biroul primarului Măleanu, într-o discuţie telefonică a acestuia cu constructorul piteştean, care a câştigat licitaţia organizată de TransGaz, că primul transport de conducte, ce vor fi folosite pentru realizarea subtraversării, va pleca de la o fabrică din Ucraina luni, 27 septembrie, anul curent.

Autorizări… „liberalizate” şi Negaţii(in)utile! 

Unul dintre proiectele pe care primarul de Mărăcineni vrea să-l înceapă în această perioadă este creşa cu 40 de locuri. Conform acestuia, finanţarea este obţinută, doar că proiectul a fost trecut pe o listă de aşteptare, pentru că, între timp s-a produs alternanţa la guvernare, iar noii decidenţi consideră că astfel de investiţii, în speţă creşele, ar fi prioritare în oraşe şi municipii. Într-o etapă ulterioară vor intra la finanţare şi proiectele pentru construirea de creşe în zonele rurale.

În ce priveşte calitatea legislaţiei pe domeniul autorizărilor, indiferent de natura proiectelor, primarul Constantin Dumitru este de părere că multe dintre prevederi au fost păstrate de pe timpul comuniştilor şi că acum, în condiţiile în care se doreşte separarea puterilor/competenţelor în stat astfel de norme nu ar mai fi necesare. De ce nu sunt eliminate astfel de texte din legea de bază? Pentru că, zicem noi, banii trebuie să se întoarcă, mereu, tot la stat! Prin taxe!

Pe de altă parte, avizele ce trebuie obţinute la realizarea documentaţiilor tehnice pentru proiecte de investiţii publice şi numărul acestora diferă în funcţie de natura proiectului. Despre un anumit număr este vorba la realizarea construcţiilor, şi despre cu totul altceva vorbim în cazul instalaţiilor. Pentru întocmirea documentaţiilor la un proiect pentru aducţiunea gazelor naturale într-o comunitate cum este cea a Mărăcinenilor, au fost necesare 36 de avize. În opinia primarului de Mărăcineni, unele sunt necesare, dar celor care fac parte din categoria „negaţiilor” nu le vede rostul. „Chiar dacă nu ai cale ferată în zonă, tot trebuie negaţie de la CFR, nu ai Telecom, de exemplu, în comună, tot trebuie negaţie, nu ai în zonă interacţiuni cu instituţia SRI-ului, tot trebuie negaţie, nu ai drum naţional, dar tot trebuie să mergi la instituţia Drumurilor Naţionale să plăteşti pentru negaţie!”.

maleanu2.jpg

Problema primarilor, nu numai a celui de Mărăcineni, este că pentru obţinerea respectivelor „negaţii” trebuie făcute drumuri, pe costul „beneficiarului” plus plata documentului, de la un capăt la altul al ţării, adică acolo unde sunt sediile instituţiilor şi companiilor în discuţie! De aceea, cel puţin din punctul de vedere al redacţiei ziarului Muntenia, unei astfel de situaţi i se reclamă rezolvare prin implicarea instituţiilor administrative superioare, începând chiar de la cele judeţene. Pentru că, să aştepţi o iniţiativă din zona Guvernului sau chiar a Parlamentului, în sens pozitiv, pentru eficientizarea actului administrativ, ar fi o utopie!

 

Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din Ministerul Culturii, să achiziţionăm în beneficiul Bibliotecii Naţionale, un lot de manuscrise inestimabile aparţinând lui Cioran şi Eliade."

........................................

PRIORITĂŢI

SOCIAL DEMOCRATE

LA GUVERNARE

PSD salută decizia Comisiei Europene de a adopta un cadru temporar de criză care permite statelor membre să extindă ajutoarele de stat/compensaţiile pentru daunele suferite de companii în actualele „circumstanţe excepţionale pe care le trăim”.
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)