booked.net

Share

tevi_prima_copy.jpgS-a consumat încă un  episod cu final epic în derularea proiectului major „Gaze la Mărăcineni”. Au început să vină conductele pentru realizarea subtraversării albiei majore şi minore a râului Buzău. Conform constructorului, componentele nu vor fi aduse din Macedonia,

 aşa cum s-a lăsat de înţeles cu mai bine de două luni în urmă, ci de la o fabrică din Ucraina, la un preţ confortabil.

Doar pe segmentul de subtraversare, conducta va măsura peste 800 de metri, lucrarea de la Buzău fiind a doua ca lungime din ţară, după o alta asemănătoare executată în zona Zimnicea, acolo fiind vorba despre o subtraversare pe 1200 de metri.

Anunţul demontează comentariile pesimiste, în special pe reţelele de socializare, unde sunt criticate, la grămadă, atât autorităţile locale, în speţă Primăria Mărăcineni, cât şi cele de la nivel naţional. Chiar dacă explicaţiile, vorba românului, „nu ţin de cald”, redacţia ziarului Muntenia consideră că este normal şi moral ca lucrurile să fie analizate aşa cum ele s-au petrecut în realitate.

Mic istoric al proiectului „Gaze la Mărăcineni”

Prima documentaţie pentru aducţiunea de gaze naturale la Mărăcineni a fost întocmită încă de pe timpul primului mandat al primarului Ion Catinca, 1992-1996. O documentaţie distinctă a fost concepută şi de cel care a fost primarul Ion Drăghici, în mandatul 1996-2000. În acea perioadă lucrurile păreau atât de avansate, că administraţia locală a hotărât să aloce bani de la bugetul local pentru achiziţia unei staţii de distribuţii. Dar lucrurile s-au oprit la acel nivel.

Odată cu revenirea în cel de-al doilea mandat, 2000-2004, primarul Ion Catinca a început o a treia documentaţie, pentru că la Centru procedurile erau tot altele! La un moment dat, acesta povestea cum, în faza finală a perioadei de autorizare călătorea aproape săptămânal la sediul Trans Gaz de la Mediaş, unde trebuia să obţină avizul final. Numai că, în vara anului 2004 s-a produs privatizarea Petrom, moment în care compania austriacă OMV a sistat orice fel de investiţii, inclusiv în extinderi de reţele la nivel de comunităţi.

Pentru că legislaţia pe domeniu se modifica trimestrial, în primul său mandat, 2008-2012, primarul Constantin Dumitru „Titel Măleanu” a început o altă documentaţie. Totuşi, la acel moment prioritatea administraţiei locale era rezolvarea problemei apei pentru irigat, drept pentru care aproape tot primul mandat s-a lucrat la întocmirea documentaţiei şi la reabilitarea efectivă a canalului ce acum este alimentat din canalul hidroenergetic (partea amenajată a râului Buzău). În cel de-al doilea mandat au fost obţinute mai mult de jumătate din cele aproape 40 de avize şi autorizări necesare, pentru ca în mandatul 2016-2020, atunci când Titel Măleanu a deţinut funcţia de administrator public al comunei, acesta să rezerve cea mai mare parte a timpului finalizării proiectului pentru gaze. Pentru a surmonta obstacole birocratice, Titel Măleanu a pus în aplicare un plan propriu, angajând efort şi energie pentru identificarea factorilor de decizie, de unde putea primi garanţia obţinerii avizelor, în cele mai multe dintre cazuri fiind vorba despre angajamente şi relaţii de prietenie în zona particulară. Un exemplu în acest sens este relaţia de prietenie construită cu directorul Trans Gaz, Ion Sterian, în baza căreia unele termene au fost folosite în favoarea comunei Mărăcineni.  

tevi_gaze.jpg

Lucrurile păreau să intre pe un culoar favorabil României şi populaţiei, ca beneficiar al acestor tipuri de investiţii, când Guvernul Dăncilă (2019) a adaptat legislaţia pe domeniu cu cea europeană, în speranţa că vor putea fi atrase fonduri europene. Numai că, Uniunea Europeană considera că astfel de investiţii erau „de lux” pentru România şi au declinat propunerea. Cu toate acestea, acelaşi guvern a iniţiat un program naţional pentru aducţiunea gazului natural în cât mai multe localităţi şi aşa a intrat în scenă Trans Gaz, ca principal actor la efectuarea racordărilor la magistralele da gaz natural.

În ce priveşte comuna Mărăcineni, Trans Gaz a scos la licitaţie lucrarea de subtraversare în septembrie 2020. A trebuit să treacă un an până ca lucrurile să ajungă, efectiv, în teren! 

 

Joker-ul de la Prefectură
Nu cu prea mult timp în urmă, reţelele de socializare erau pline de… grija liberalilor buzoieni pentru confortul negustorilor din târgurile şi pieţele din judeţ, drept pentru care purtătorii de săgeată albastră pe fond galben au derulat campanii în teritoriu, pentru ca cetăţenii să vadă că liberalilor le pasă. Într-o postare a lor, de la Ruşeţu, în târg, am observat cum prefectului i se pasase un teanc de ziare (liberale!) sub braţ. Evident, pentru a fi distribuite. Da, tocmai de prefect?!!
...........................................
Liberalul Avrămescu
se dă, din nou, prieten
al social democraţilor
Zilele trecute, liderul liberalilor buzoieni a formulat o declaraţie cel puţin uimitoare, la un post local tv, prin care recunoştea zonele de comunicare eficientă cu adversarii săi politici (dar) colegi la guvernare: în Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, unde este coleg cu social democratul buzoian Romeo Lungu, iar pentru teritoriu, pe lângă Instituţia Prefectului (conducere liberală) aprecia deschiderea din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, economistul Petre Emanoil Neagu
..............................................
Romeo Lungu, deputat PSD:
 „Patru comune buzoiene
au primit finanţare
pentru reţele
de gaze naturale”
Unul dintre cei mai activi parlamentari buzoieni, social democratul  Romeo Lungu, a postat pe pagina personală de socializare un anunţ, din care aflăm că patru comume buzoiene, trei în apropierea oraşului Buzău, iar cea de-a patra pe Valea Nişcovului, au primit aviz favorabil la finanţare pentru proiectele de investiţii ce vizează înfiinţarea reţelellor de gaze naturale.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din Ministerul Culturii, să achiziţionăm în beneficiul Bibliotecii Naţionale, un lot de manuscrise inestimabile aparţinând lui Cioran şi Eliade."

........................................

PRIORITĂŢI

SOCIAL DEMOCRATE

LA GUVERNARE

PSD salută decizia Comisiei Europene de a adopta un cadru temporar de criză care permite statelor membre să extindă ajutoarele de stat/compensaţiile pentru daunele suferite de companii în actualele „circumstanţe excepţionale pe care le trăim”.
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Pagini din
istoria fascinantă
a bibliotecii publice
din Buzău

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat. Din dialogul cu directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, Sorin Burlacu, putem constata atât importanţa acestei instituţii în istoria culturală a locului, avatarurile prin care a trecut de la fondare până în zilele noastre, cât şi menţinerea bibliotecii într-un spaţiu viu, de întâlnire a scriitorilor cu publicul, a tinerilor cu cartea.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRLSome informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)