booked.net

Share

agricultura3.jpgToată lumea ştie, o afacere pusă pe picioare cu bani europeni, pentru că tot suntem în campanie europarlamentară (!), nu este la îndemâna oricui, de aici, de la noi. Se întâmplă în multe locuri, în toată România, în diverse domenii de activitate, dar Bruxelles-ul vrea să fie sigur că banii lui vor produce!

 De aceea, pentru astfel de investiţii, cu sprijin financiar european, sunt preferate propunerile de afaceri care la rândul lor sunt generate de o plus valoare. Punct.

Afacerea de familie, singura resursă... tradiţională

Cătălin este un mic antreprenor local, în Mărăcinenii de Buzău. Lucrează pământul, în satul Potoceni, cu hărnicia moştenită în familie. Chiar dacă este „mecanizat”, acceptă şi munca cea mai de jos: plivitul. Pentru că ceapa, în cultură semănată, în câmp, presupune şi astfel de lucrări.

Cât de greu este, se poate deduce cu uşurinţă. Cât de costisitor, să reţinem doar că plata unui zilier este cam o treime dintr-un ajutor social. Cu alte cuvinte, pentru cei vizaţi mai sus, o astfel de îndeletnicire de sezon ar fi mană cerească.

agricultura2.jpg

La o primă vedere, agricultura românească ar părea că moare. Dar nu se predă! A fost distrus un sistem (de organizare) şi nu a fost înlocuit cu nimic. Au fost distruse sisteme de irigaţii şi nu se construieşte nimic în loc. Au fost experimentate politici pentru revigorarea  „inimii” României – Agricultura, şi toate au falimentat. Exemplele singulare, afacerile particulare au ajuns repere pentru un domeniu vital unei naţii.

Afacerea de familie reclamă, totuşi, un sprijin de bun simţ din partea statului. Pentru că, pământul este al ţăranului, dar apa pentru irigat, de exemplu, este o resursă gestionată de stat. În bazinul legumicol Mărăcineni, de Buzău, apa pentru irigaţii este un serviciu oferit de Ministerul Agriculturii în regim gratuit. Asta şi datorită organizării la nivel de comunitate, unde autorităţile locale au înfiinţat un OUAI (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii), iniţiativă ce a permis Ministerului Agriculturii să acorde subvenţii la apa pentru irigat, pe sezon.

Din fericire pentru Cătălin, cheltuielile pentru irigarea prin picurare  sunt sensibil reduse şi datorită prezenţei canalului de irigaţii în imediata apropiere a culturii înfiinţate. Singurul consum financiar se reduce doar la întreţinerea unei motopompe, pentru că apa pentru irigat este subvenţionată de Ministerul Agriculturii. De altfel, în cazul bazinului legumicol Mărăcineni, de Buzău, povestea apei pentru irigat are, într-adevăr, implicaţii ministeriale, ziarul Muntenia relatând, la momente oportune, iniţiativele actualului administrator public Constantin Dumitru, pentru reabilitarea sistemului de irigaţii şi, ulterior, implicarea directă şi eficientă a ministrului Petre Daia, pentru ca apa pentru irigaţii în acest bazin legumicol să fie gratis.

Anul acesta, Cătălin se regăseşte pe aceeaşi undă, antreprenorială, cu naşul său Mitel. Au pus la punct un plan ambiţios şi au înfiinţat un hectar de cultură de ceapă semănată. Pentru ei contează investiţiile iniţiale: preţul seminţelor, costul sistemului de irigare prin picurare, la care se adaugă alte cheltuieli contabilizate pe durata întregului sezon, dar promisiunea trebuie respectată. Nu şi-au luat vreun angajament, scris, nici măcar verbal, în faţa nimănui.

Dar bătrânii noştri se duc, unul câte unul. De la ei a învăţat naşul Mitel şi finul Cătălin cum trebuie menţinută, întreagă, fiinţa legumicultorului de la Mărăcineni. De la ei şi în numele lor această îndeletnicire trebuia dusă mai departe. Pentru  Cătălin şi Mitel această afacere nu reprezintă o soluţie pentru revirimentul financiar al propriilor familii. Şi unii şi alţii au venituri anuale decente. Pur şi simplu este vorba despre tradiţie. Este vorba despre propriile destine alături de bătrâni, care au fost lângă ei şi acum sunt în Pământ. De unde, altundeva, să simtă ei, acum, ajutorul celor care nu mai sunt?!

 

P.S.

Acest articol este o promisiune făcută lui nea Gheorghiţă Sava, lui Gheorghe Vlăgea (al Verii), lui Dumitru Ene, din Potoceni, ... şi acum îndeplinită. (Gigi Manole)

agricultura4.jpg

 

Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)