booked.net

Share

poligon_3.jpgTrimiterea din titlu nu este, deloc, întâmplătoare, mai ales că „subiectul” a generat discuţii de-a lungul timpului, după 1989, dar cu predilecţie de când fotoliul de primar la Mărăcineni de Buzău a fost ocupat de Constantin Dumitru, actualul manager public al localităţii.

 Mai mult, o astfel de temă, adusă acum în discuţie prin intermediul ziarului Muntenia, poate constitui, oricând, ideea unui proiect generat de Consiliul Local Mărăcineni şi suspus dezbaterii publice, principalul factor de consultare fiind populaţia comunei, în principal proprietarii de terenuri de o parte şi de alta a locaţiei Poligonului, care au interdicţie să construiască pe propriile loturi – moştenite, cumpărate, ori cu care au fost împroprietăriţi de-a lungul timpului, în baza legilor funciare.

Aşa cum spuneam, tema a fost abordată cu maximă seriozitate după 2008, primul an de mandat de primar al lui Constantin Dumitru, la Primăria Mărăcineni. Atunci, ca şi acum, proiectul propus de actualul administrator public presupunea restructurarea Poligonului în două subdiviziuni, pentru ca loturile rezultate să poată fi folosite de către Consiliul Local Mărăcineni, o parte pentru împroprietărirea familiilor de tineri căsătoriţi, beneficiare a unei legi speciale, iar cealaltă parte urmând să fie rezervată dezvoltării unui proiect imobiliar, într-un parteneriat public - privat, pentru înfiinţarea unei zone rezidenţiale, după modelul Cartierului Orizont, din Municipiul Buzău.

De atunci, părerile au fost împărţite, ajungându-se ca acum „tabăra” celor care sunt pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte să fie mai numeroasă decât a celor care (încă) se împotrivesc. Mai mult, pentru că zona de intravilan a comunei Mărăcineni a devenit deosebit de atractivă, proprietarii terenurilor care flanchează laturile mari ale zonei Poligonului, câte 400 de metri lăţime pe fiecare parte, pun din ce în ce mai tare presiune pe administraţia locală. Aceştia reclamă faptul că nu-şi pot exercita dreptul de proprietari asupra terenurilor din zonă, fiindu-le interzis, fie să ridice case pentru propriii copii, fie pur şi simplu să le vândă pe piaţa imobiliară liberă, pentru că este un drept al lor, pe care acum şi-l consideră îngrădit.

poligon_2.jpgPoligonul de la Mărăcineni de Buzău a fost amenajat în anul 1960, când nici procesul de colectivizare nu era încheiat, cu alte cuvinte, nici în vise să fie vorba de zonă intravilan. Mai mult, pe vremea prim secretarului Ion Sârbu, prin anii 80, se pusese problema construirii câtorva blocuri de locuinţe în zona numită acum „Zona Shell”, pentru extinderea ariei de locuit a oraşului, dar, în principal, pentru sistematizarea zonelor de locuit de la Pod Mărăcineni până la Cernăteşti. Se punea problema restrângerii zonei de locuit, de-a lungul DJ-ului 203K, doar pe două linii de case. Restul terenurilor, eliberate, urmau să fie redate… agriculturii. Cu siguranţă, aceeaşi soartă ar fi avut-o şi locaţia de acum a Poligonului.

După renunţarea la serviciul militar obligatoriu şi intrarea României în NATO, poligonul de la Mărăcineni era folosit din ce în ce mai puţin, spre deloc, pentru că altele erau preocupările şi răspunderile privind apărarea teritoriului, la nivel naţional. De aceea, ideea preluării terenului Poligonului a venit cu deplină justificare, iar demersurile primarului(pe atunci) Constantin Dumitru au fost susţinute inclusiv la nivel înalt, militar şi politic. Însă, pentru că în România încă acţionează „virusul orgoliului prostesc”, lucrurile au luat întorsături nedorite, iar cei care ar fi trebuit să ajute, în continuare, pentru succesul unui proiect util comunităţii locale, au acţionat conform proverbului „Să moară capra vecinului”, dacă se poate chiar înainte să o aibă în obor!

S-a pierdut proiect european de 2 milioane de euro

Având modelul proiectului de canalizare implementat deja în zona intravilanului „vechi”, Constantin Dumitru a pregătit o documentaţie asemănătoare, de data aceasta pentru finanţare din fonduri europene, tocmai pentru înfiinţarea de reţea de canalizare în zona Poligonului. Asta, pentru că actualul administrator public a avut o dezamăgire când a înaintat o documentaţie tehnică pentru extindere reţele canalizare într-o altă zonă cu potenţial imobiliar, dar a fost respinsă, la Constanţa, pe motiv că beneficiarul, adică Primăria Mărăcineni, nu a putut garanta că în zona respectivă se vor construi mai mult de o treime din imobilele preconizate în decurs de minim doi ani! O regulă aberantă care ignoră realitatea din teren, în sensul că, din contră, zona devine mult mai atractivă dacă serviciile publice – apă, canal, electricitate sunt deja în funcţiune.

Plecând de la experienţa descrisă mai sus, Constantin Dumitru are acum pregătită documentaţia pentru accesarea unui proiect european, pentru realizarea reţelelor de canalizare şi apă potabilă în zona imobiliară „Poligon”, pentru că acea regulă impusă va putea fi îndeplinită. Pe de o parte, terenurile ce vor fi date familiilor de tineri vor fi mobilate cu construcţii în cel mult un an, pentru că aşa prevede legea, iar odată constituit parteneriatul public – privat va putea fi mobilată şi zona cartierului.

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)