booked.net

Share

interviu_vinatoru_III.jpgMinistrul Petre Daea a devenit „Salvatorul Cercetării” în Agricultură. Asta o spune doctorul Costel Vânătoru, după ce institutele de cercetare – în legumicultură, pomicultură sau viticultură, dar şi pe parte de zootehnie, au fost supuse unui proces de reidentificare legislativă, astfel că acestea vor putea primi fonduri, în primul rând pentru salarii, de la bugetul de stat.

Echipei parlamentarilor social democraţi, condusă de actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i se atribuie cel de-al treilea succes, în tot atâtea demersuri, pentru susţinerea intereselor judeţului: 1. Alocarea celor mai multe fonduri de la bugetul statului, după 1989, pentru anul financiar 2018, când fostul vicepremier Marcel Ciolacu, susţinut de deputatul Sorin Lazăr, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe în Camera Deputaţilor, a dat ocazia primarilor în teritoriu să dezvolte cele mai multe proiecte de investiţii; 2. Promovarea celui mai mare proiect judeţean pentru investiţii – aducţiuni de gaze naturale (n.a.-primul proiect zonal se află în faza de finalizare a documentaţiilor); 3. Atragerea investiţiei pentru construirea Băncii de Gene, un proiect pe care echipa social democraţilor buzoieni vor să-l includă în Proiectul Naţional.

-Cunoscând „maniera de lucru” în instituţiile de stat, cum apreciaţi derularea lucrurilor pentru iniţierea proiectului construirii Bănci de Gene?

-Am plecat cu ideea să o facem la Buzău. Au fost elaborate mai multe acte normative… s-a mers inclusiv pe ideea implementării unei legi speciale, apoi s-a ajuns la concluzia că este suficientă o Hotărâre de guvern şi, iată, după aproape trei ani s-a emis actul normativ. Locaţia, pentru spaţiul de depozitare şi conservare, dar şi pentru laboratoare, s-a ales să fie cea de la Urbis, în Crâng, iar pentru partea de multiplicare Primăria a promis o parte din terenurile folosite pentru pepiniera Urbis. Clădirea băncii şi laboratoarele vor ocupa aproximativ 1,5 hectare. E un pas, s-a emis actul de naştere, dar, atrag atenţia că acest proiect trebuie tratat la modul cel mai serios, pentru că, la final, trebuie să consemnăm că România are o instituţie serioasă. De ce? Pentru că nu se doreşte construirea unei „magazii” pentru depozitarea seminţelor… e vorba de a atinge câteva obiective: Banca îşi propune să păstreze seminţe pe termen mediu şi lung în condiţii de siguranţă, adică în celule specializate, cu atmosferă controlată, unde aceste seminţe să poată fi păstrate sute de ani fără probleme. Dacă am face o metaforă teologică, această bancă ar trebui să fie o Arcă a lui Noe, unde toate speciile vor fi salvate şi puse la adăpost. Trebuie făcute aceste spaţii de depozitare sigure şi optime. Apoi, aceste creaţii trebuie protejate intelectual, de aceea se doreşte ca banca să fie acreditată internaţional. O bancă cu forţă, cu renume ştiinţific şi pentru aceasta trebuie să corespundă standardelor internaţionale, în ce priveşte construcţia, ca atare, dotarea cu aparatură, personalul care va lucra, condiţii ce trebuie îndeplinite pentru ca banca să poată primi recunoaştere internaţională. Altfel, degeaba vorbim despre Varza de Buzău, Ceapa de Buzău, dacă nu putem demonstra că este a noastră. Aceste soiuri trebuie descrise după normele internaţionale şi, dacă este cazul, şi amprentate genetic. Să poţi spune că soiul respectiv are certificat de identitate clar şi ne aparţine nouă, şi cea care poate să lupte pentru o astfel de protecţie este Banca de Gene. Orice sămânţă iese de aici, iese cu certificat de autenticitate. Misiunea a treia este de a pune la dispoziţia fermierilor sămânţă autentică, pe care aceştia să o multiplice, fără pericolul ca cineva să o „fure” şi să spună că ei au creat soiul respectiv. Astfel se va respecta legislaţia specifică domeniului. Acestea sunt obiectivele mari, dar sunt vizate şi legăturile puternice cu Cercetarea naţională şi internaţională, o legătură puternică cu învăţământul şi, nu în ultimul rând, o legătură puternică cu cultivatorii. Practic, se va realiza o simbioză între Cercetare – Învăţământ – Producător, iar într-o asemenea ecuaţie Banca să aducă avantaje.

-Să înţelegem că Buzăul ar putea căpăta o altă identitate?

-În jurul Băncii s-ar putea dezvolta foarte multe: şi activităţi economice, şi ştiinţifice şi de educaţie. Pentru început, pe lângă Bancă ar putea să funcţioneze o secţie a Universităţii Bucureşti de Ştiinţe Agricole, pentru ca mai târziu Buzăul să devină oraş universitar, cu o Universitate de stat. Cadre didactice bune avem, suntem aproape de Bucureşti, iar tinerii noştri ar fi ajutaţi foarte mult, mai ales că în zonă se poate face practică, pentru că Buzăul încă mai are în viaţă aceste unităţi de cercetare şi, aşa cum ştim, aici este bazinul legumicol cu cea mai mare vechime la nivel naţional, iar Staţiunea, şi ea este cea mai veche din ţară, pe domeniu.

-Vorbim despre realizarea unui obiectiv care va costa foarte mult…

-În actul normativ scrie clar că va fi finanţată de la bugetul de stat, dar, pentru că ştim situaţia financiară a ţării, nu excludem finanţările europene, pentru că nu trebuie făcut rabat la calitate. Este un obiectiv de interes naţional, strategic, pentru că vorbim de securitatea şi siguranţa alimentară. Pentru că aceste seminţe lăsate fără protecţie, şi chiar cultivate şi cumpărate de cultivatori în condiţii necontrolate, din punct de vedere ştiinţific, sunt într-un mare pericol. Pe de o parte, schimbările climatice le pot deprecia foarte mult, neglijenţa umană, accidente chimice, nucleare, sunt multe pericole care pot pune la încercare existenţa acestor soiuri. Ar fi păcat să le pierdem. Acesta este rostul Băncii de Gene. Nu mai vorbesc de eroziunea genetică, deprecierea soiurilor pentru că nu se face o selecţie conservativă corespunzătoare. Cultivatorii nu ştiu să facă această selecţie conservativă. Prin implicarea, în continuare, a Cercetării şi, iată, întregind „inelul” prin înfiinţarea Băncii de Gene, reducem sau chiar anihilăm riscul ca soiuri certificate să îşi piardă calitatea în câţiva ani de cultivare.

-Apariţia Băncii de Gene, în România, nu va fi considerată, în Piaţa Agricolă Comunitară, un concurent serios şi, mai ales, „curat”?!

-Vorbim de un proiect care implică, în primul rând, patriotism. Un patriotism, nu verbal, ci concret. În urma unui astfel de gest se poate vedea cine îşi iubeşte ţara şi cine îi protejează viitorul ei. Cine contribuie la protejarea şi conservarea viitorului. Aceste soiuri, aceste creaţii, sunt elemente de patrimoniu şi de entitate naţională, pe lângă celelalte pe care le are poporul român, ca zestre: tradiţii, cultură şi aşa mai departe. Acestea fac parte din zestrea noastră. Vorbim de plante care sunt ale noastre, pe care le-a semănat Dumnezeu peste ţara aceasta, plante pe care le-au cultivat moşii şi strămoşii noştri, şi ne reprezintă. Sunt elemente de patrimoniu. De aceea, aş vrea ca cei care se gândesc la această idee să o aprofundeze, pentru că nu este treabă simplă. Vorbim de ziua de mâine. E grav şi când pierdem o clădire istorică, pentru că pierdem ceva din mărturiile noastre, pe care să le arătăm generaţiilor viitoare, care să poată înţelege cine am fost şi ce am făcut. Dacă am pierde un soi, am pierde ceva din viitor. Vom fi nevoiţi să cumpărăm de la cei care, acum, nu ar putea să vadă cu ochi buni înfiinţarea unei astfel de Bănci de Gene în România. Pe termen mediu şi lung va fi afectată piaţa lor de desfacere. Dar noi trebuie să ne vedem interesul. Dar toate ţările au astfel de bănci, de aceea şi noi trebuie să ţinem pasul. Sunt resursele noastre şi trebuie să ţinem de ele! Prin muncă de cercetare, acolo unde este nevoie, trebuie refăcute soiurile, aşa cum erau ele cultivate odată.

-V-a fost greu să atrageţi proiectul la Buzău?

-Iniţial, când am început să ne expunem punctul de vedere prin ministere şi la persoanele care aveau anumite responsabilităţi, toţi au spus că de ce România nu are aşa ceva până acum. Iar când am arătat că Siria, de exemplu, avea la Alep o bancă cu 8 milioane de soiuri, iar prima grijă a americanilor, când s-a deschis teatrul de operaţiuni militare, a fost să ridice banca de gene şi să o ducă în Norvegia, pentru ca acele resurse să fie păstrate, acei oameni au înţeles la ce nivel trebuie să fie judecate lucrurile. Apoi, au fost discuţii că de ce Buzăul şi nu Timişoara, Cluj, Bucureşti, mai ales pe considerentul că Buzăul nu este centru universitar. Dar am avut argumente temeinice pentru Buzău. Mărturie stau chiar descoperirile arheologice, dacă vreţi, care sunt păstrate la Muzeul judeţean, că încă din epoca bronzului aici se practica legumicultura. Sunt eşantioane de seminţe care au peste 3.500 de ani. Apoi, avem cea mai veche Staţiune Legumicolă din România, adică avem cel mai vechi bazin legumicol din România, iar Staţiunea noastră deţine, deja, un patrimoniu genetic valoros. Am putea pleca la drum cu aproape 10.000 de genotipuri.

interviu_vinatoru_IV.jpg

Povestea „Inimii de bou”şi a ardeiului „Cornul caprei”

„Tomata „Inimă de bou” are o istorie frumoasă. Ea a fost obţinută de cunoscutul cercetător Emil Tălpălaru, într-o echipă mai largă, profesorul Bunescu, profesorul Petrescu… fiind obţinute mai multe varietăţi de Inimă de bou. Această varietate de Inimă de bou a fost înscrisă în catalogul oficial al plantelor de cultură începând cu anul 1958. Între timp, a fost neglijată multiplicarea acestui soi şi a ajuns cunoscut mai mult peste hotare. Acum s-a ajuns să fie înmatriculată în Franţa o creaţie „Inimă de bou”, în Bulgaria „Inimă de bivol”, iar eu am refăcut o varietate din cele vechi, pentru care OSIM nu a mai acceptat denumirea de Inimă de bou şi atunci am denumit-o „Andrada”, iar în paranteză Inimă de bou, dar trebuie să recunoaştem că titulatura de bază nu mai este a noastră.

Sunt multe creaţii care nu le mai putem înmatricula noi… de exemplu, cunoscutul ardei „Cornul caprei”. O populaţie locală, cultivat în zona Buzăului. În timp s-a depreciat, noi am lucrat aproape 10 ani la restaurarea lui, dar la OSIM am întâlnit o înmatriculare cu acest nume, în Italia,  pentru un ardei asemănător cu al nostru, şi atunci ne-a fost aprobată denumirea de „Decebal”, ca să arătăm… vechimea!”

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)