booked.net

Share

aurel_ganea.jpgÎn după amiaza zilei de 27 iunie, reţelele de socializare şi publicaţiile on-line anunţau că, la  doar 64 de ani, Aurel Ganea se stinsese din viaţă într-un spital din Bucureşti, unde se afla la tratament.

     În zilele imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989, Aurel Ganea era preocupat, alături de alţi câţiva scriitori, să fondeze primul ziar privat din Buzău, Focuri Vii, chiar dacă acesta nu a avut o viaţă lungă (2 feb. – 6 oct. 1990), săptămânal la care a fost redactor şi secretar de redacţie, urmare experienţei acumulată încă din facultate (în 1974 a absolvit Institutul Politehnic Iaşi), când susţinea pagina literară a revistei studenţeşti „Viaţa Politehnicii”.

      Concomitent cu activitatea jurnalistică, Aurel Ganea era angajat al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău. În funcţia de consultant tehnic, a „botezat” prima firmă privată din Buzău.

Preocupările literare l-au consacrat în „loja de onoare” a criticilor buzoieni, observaţiile sale, chiar dacă de multe ori dure, având rol determinant în orientarea carierelor multora dintre scriitorii şi poeţii locali.

Posesor al unui bagaj impresionant de informaţii în domeniul teoriilor economice, era un fin observator şi analist al pieţei libere, unde se derulau evenimente pentru mulţi dintre noi surprinzătoare şi greu de înţeles, dar pe care practicianul Aurel Ganea le prezenta, în termeni analitici comuni, cu lejeritate.

      Aurel Ganea povestea, cu subînţeles, prietenilor că a fost, probabil, printre puţinii români, după Revoluţie, care riscase să piardă o bursă de studii în Franţa pe motiv că...  „şpăguise” o frumoasă doctoriţă stomatolog cu... un buchet de flori!

 

„MOŞUL  MEU”, cum îmi acordase permisiunea să-l apelez, după ce am avut nesperatul prilej să-i ascult o parte din povestea vieţii, până târziu în noapte, pe treapta casei mele, a plecat în RAI. Sunt sigur. De acum încolo, Dumnezeu se poate gândi chiar să-şi mai acorde câte o perioadă de concediu, pentru că „Einstein de Buzău”, cum îmi plăcea mie să-i spun, dar niciodată cu glas tare ca să nu-l supăr, este în stare să se ocupe de problemele omenirii, chiar dacă printre noi fiind lăsa impresia unei dezordini, dar nici un moment separată de interiorul său frumos, de artist.

Adio, bunule prieten! Dumnezeu să te aibă în grijă!

 

Gigi Manole

 

„Săraca ţară... săracă

b_800_600_16777215_00_images_aurel-ganea_editorial.gif      Norbert Wiener, teoreticianul ideii „morţii Occidentului”, susţinută la noi, printre alţii, şi de Constantin Noica prin celebrele articole din „România literară”, afirma cândva că toate ţările europene ortodoxe sunt sărace. Cârcotaşii de serviciu ai naţiunii susţin că, paradoxal sau nu, trăim într-o ţară oximoromică, bogată... dar săracă. Laurenţiu Ulici, la concurenţă cu Gheorghe Ene, numea România „Oximoromia”. Şi poate că avea dreptate.

I-am dat şi eu un nume „Paradoxia”, înregistrabil la OSIM, ţara paradoxului şi, prin extensie logică, nu ţara tuturor posibilităţilor, că asta e America, ci ţara unde totul este posibil.

       În bătălia amicală dintre politic şi economic la noi primează, din nefericire, ca la mulţi alţii, politicul. Vectorul economic este ghidonat, şuntat şi faultat păgubos de politic. Dar asta-i cam demult poveste. Politicul a intervenit dintotdeauna şi peste tot în economic, creând dependenţă şi acţionând ca un drog. Se poartă văicăreala sindicalistă sau nu. Manifestarea, deci afişarea ei se face, nu-i aşa, democratic? Pe toate canalele media. Refuz instinctual să receptez reclamele comerciale pe care le consider, poate subconştient, o mârşăvie modernă. Spunea demult Lamartine că până şi bunul Dumnezeu îşi face reclamă când bat clopotele bisericilor. În fond, o reclamă este o minciună cosmetizată social, ca şi preţul psihologic, o altă nenorocire inventată de Vest şi importată recent şi la noi. Hai să zicem că acceptăm, vrând-nevrând, reclamele ca o maladie nevindecabilă a civilizaţiei moderne. Dar când vezi pe sticlă o reclamă rugăciune plângăcioasă şi dubioasă, ca un bocet parşiv, cu lacrimi de crocodil, făcut cu capul plecat pe umerii naţiunii, atunci, cel puţin în cazul meu, se declanşează un semnal de alarmă în străfundurile fiinţei.

De ce atâta gălăgie cu Roşia Montană, de ce atâta milogeală menită să excite la extrem condiţia sensibilă şi altruistă a românului comun, votant şi neatent la subtilităţile manipulării neştiute prin mesaje subliminale.

        Este adevărat, oamenii aceia vor rămâne fără muncă. Dar acum, în clipa când citiţi rândurile mele nevolnice, din ce trăiesc? Soluţia este că, într-un fel sau altul se vor descurca, cine ştie cum? Practica adaptării la situaţii limită a intrat în gena românului şi este verificată istoric.

Se uită faptul că se va face mai mult rău decât bine, că factorii poluanţi rezultaţi din prelucrarea minereului de aur, argint, cupru şi plumb afectează oamenii din areal, deci viaţa. Indubitabil, susţinerea pe linie politică a proiectului indică prezenţa unor comisioane grase.

Nemţii, care produc o multitudine de medicamente bazate pe cătină, sunt cei care importă din România boabele de cătină, din care extrag, printre altele uleiul, din care o cantitate importantă (este vorba de mii de hectolitri) este exportată în Suedia. Iar noi... noi adunăm boabele de cătină la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie, care sunt vândute pe un preţ nemernic de mic, de 2-3 lei pentru un kilogram. Cam la fel pierdem şi la vinuri... dar asta poate într-un număr viitor.

          Cine i-a văitat, la nivel de politică de stat, pe minerii din Valea Jiului rămaşi fără mine. Cine s-a văicărit când economia românească, în special industria, a fost masacrată, neantizată cu bună ştiinţă, cu sau fără comandă de la Centru – a se citi Vest. Când America strănută, se spune, atunci Europa face gripă. Economia americană este redutabilă şi Europa se chinuie sisific să depăşească pârdalnica de criză, nu numai economică.

Îmi este frică să-mi imaginez ordinul de mărime al salariului directorului posibilei exploatări miniere. Evident, „n” salarii minime pe economie, dar cine ştie cât ar putea fi „n”-ul. Dacă ţelul este nobil, machiavelic vorbind, nu mai contează mijloacele. Cam asta încearcă să ne impună, să ni se injecteze în conştiinţă. Francezii cei ironici au inventat o sintagmă plină de miez „la gauche - cavier”, gauche fiind în traducere, pentru cei nefrancofoni, stânga. Bănuim cam pe unde au ajuns comisioanele.

        De ce avem nevoie de aur? Întrebarea este infantilă şi ridicolă. Poate ca gaj pentru viitoare împrumuturi la FMI sau Banca Mondială, aservire pernicioasă la tartorii finanţelor lumii. Aşa că, şi noi şi ai noştri vom trăi mai departe într-o ţară bogată, cu resurse, inteligenţă şi inventivitate, dar diabolic şi neomenesc de săracă.

Aurel GANEA

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)