booked.net

Share

costel_vanatoru1.jpgChiar dacă suntem în Săptămâna Mare, sau Luminată, iar toate gândurile şi acţiunile noastre ar trebui să fie guvernate de ideea de Bine, componenta religioasă legată de Patimile Celui Răstignit dar şi asocierea cu păţaniile unui preot buzoian m-au făcut să fiu atent la

 un articol de presă publicat pe site-ul EVZ.ro, chiar în Vinerea seacă, şi am considerat că este absolut importantă republicarea şi redistribuirea acestuia, mai ales în arealul mediatic şi informaţional buzoian.

În ziua în care am decis preluarea materialului de pe EVZ.ro, nu aveam cunoştinţă despre o eventuală  suspendare a „perioadei Patimilor” pentru preotul cercetător în legumicultură Costel Vânătoru, ca angajat la Experimentala Buzău. De altfel, despre marginalizarea  la propriu a cercetătorului Costel Vânătoru, printr-o decizie internă a conducerii asigurată în această perioadă de dr.ing Vlad Constantin şi dr. Floarea Burnichi, am aflat cu mult înainte de Sărbătorile Pascale, această sărbătoare religioasă fiind şi motivul pentru care am acceptat rugămintea preotului Costel Vânătoru de a nu face public ceea ce i se întâmpla. Atunci am acceptat să treacă în linişte Paştele (nici nu ne gândeam la ameninţarea mortală a coronavirusului)  după care ar urma să înţelegem supărarea şefilor de la Experimentala Buzău, dar şi să descâlcim povestea „Băncii de Gene” de la Buzău, din spatele declaraţiilor actualilor guvernanţi.

/ Gigi MANOLE, munteniadebuzau.ro 

 

Pentru cât timp este România în stare să asigure siguranța alimentară a cetățenilor ei? Dar securitatea alimentelor, care înseamnă cu totul altceva? Avem rezerve strategice? Avem motive să ne facem griji în aceste vremuri de carantină? Răspunsurile bine calibrate ale unui specialist în domeniu sunt pur și simplu alarmante.

Materialul care urmează nu este un produs al presei iresponsabile, ahtiate după senzațional și clicuri aducătoare de publicitate. Nici măcar un semn de exclamare sau o tragere de mânecă. Rândurile de mai jos surprind adevărul gol-goluț în legătură cu situația economică a României sub asediul coronavirusului (mortal). Mai precis, în legătură cu realitățile din jurul industriei alimentare, a agriculturii, a culturilor. Nu mai insist, ați prins ideea, e vorba despre mâncare!

Așadar, au politicienii noștri (nu ai altora) vreun plan pe termen scurt (măcar), vreo strategie gândită în așa fel încât să preîntâmpine o eventuală foamete generată de prelungirea carantinei? Nu de alta, stăm în carantină, unii – mulți – nu muncesc, nu produc nimic (consumă în schimb), dar cât va rezista România într-un asemenea scenariu?

90% din import

Explicațiile cercetătorului Constantin Vânătoru,  conducătorul Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău, doctor în horticultură și creatorul a zeci de soiuri de legume recunoscute la nivel internațional, sunt năucitoare: „E greu și va fi și mai greu. Dacă ne referim la semințe, de pildă, 90% din ele vin din import, nu-i de joacă. De ce? Păi dacă se închid granițele, nu mai avem ce să semănăm! Suntem dependeți de marile companii străine care distribuie în țara noastră semințele care ne 

Cercetătorul, care este și preot la Arhiepiscopia Buzău, a continuat: „Aceste companii străine au transformat România într-un teren de testare. Pe marginea drumului vedem câmpuri demonstrative străine, nu românești. Noi cumpărăm semințe de milioane de euro din afară, banii pleacă din România. Apoi, semințele care vin înapoi la noi sunt foarte scumpe, pentru că aceste firme dețin deja monopolul, astfel pot ridica cum vor prețul. Nu există, pentru ele, un rival autohton”.

Ce mâncăm la toamnă?

Constantin Vânătoru își adună preț de câteva clipe gândurile. Apoi reia cu năduf: „În prețul semințelor cumpărate pe bani grei de la alții se regăsesc și banii pentru cercetare, banii noștri. Așadar, susținem, prin banii dați pe semințe străine, cercetarea altora. Dar ce vom face într-o situație ca cea de acum, când suntem asaltați de acest virus rău? Suntem la cheremul străinilor. Dacă ei închid granițele și opresc exporturile, ce facem? Rămânem cu câmpurile necultivate. Ne paște foametea, ce mai mâncăm la toamnă?”

Întrebarea cercetătorului îmi răsună în urechi și acum, la trei ore de la acest dialog. Chiar, ce vom face?

În derivă

Ultimele observații: „În plus, importurile de semințe, pe lângă faptul că sunt la prețuri foarte mari, pot aduce și alte pericole. Pot fi semințe infestate cu dăunători! Miza? Pentru a ne fi vândute ulterior și tratamentele, substanțele chimice. România ar trebui să aibă un plan legat de siguranța alimentelor, adică de cantitatea de alimente estimată realist. Apoi, unul legat de siguranța lor, adică de calitate. Că doar nu ne trimit străinii ce au ei mai bun!”

Logic, nu?

Concluzia cercetătorului e tăioasă ca un bisturiu: „Din păcate, România nu are un plan strategic pentru producerea de semințe. N-are nici măcar o bancă de gene serioasă. Ce să mai vorbim de siguranța și securitatea alimentelor!”Autor: Florian Saiu16 aprilie 2020

 

,,Eu salvez!", proiectul prin care profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău învaţă să acorde primul ajutor
Joi, 18 aprilie 2024, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Ivănescu” din Poşta Câlnău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului ,,Eu salvez!”, conceput din necesitatea de a forma şi dezvolta, în rândul elevilor și al cadrelor didactice, abilităţi de acordare a primului ajutor.
...................................
Deputatul buzoian
Andi Cristea
îşi menţine
activitatea politică
la standarde europene
Andi Cristea, fost europarlamentar din partea social democraţilor, actualmente deputat în Parlamentul României din partea electoratului buzoian, are o activitate susţinută, fiind prezent cu teze proprii în diverse comisii de lucru, cele mai multe angrenând teme de interes european, dar şi internaţional.
.......................................
Răzvan Stoica şi
vioara Stradivarius 1729,
un nou eveniment
din turneul baroc la Buzău
Joi, 11 iunie 2023, de la ora 18.00, la sala „Amfiteatru” a Muzeului Judeţean din Buzău va avea loc un nou eveniment muzical de excepţie!
Răzvan şi Andreea Stoica revin în atenţia publicului din România cu un prim turneu naţional dedicat repertoriului baroc.

..................................

Marcel Ciolacu

ţinteşte parteneriate
pentru revitalizarea
industriilor româneşti
În aşteptarea momentului în care PSD va prelua guvernarea, conform protocolului în cadrul alianţei cu PNL, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, liderul social democraţilor la nivel naţional, deja lucrează pentru România ca un premier. Într-una dintre ultimele sale postări pe pagina personală de socializare, social democratul anunţă primele semne de concretizare a discuţiilor pe care le-a avut în Coreea de Sud (n.r.- în preajma Sărbătorilor de Iarnă 2022, în postura de şef al unei delegaţii economice, în care au fost şi miniştri din Guvernul României) pentru revitalizarea unui parteneriat strategic cu această ţară.
...........................................
Variantă de ocolire
pentru
decongestionarea
traficului rutier
în comuna Verneşti,
Buzău
Deputatul social democrat, Romeo Lungu, şi-a propus să monitorizeze parcursul birocratic al proiectului 
„Ideea construirii unei variante ocolitoare în comuna Vernești va rezolva, cu siguranță, problema traficului din zonă. Am găsit această soluție împreună cu secretarul de stat PSD, Bogdan Mîndrescu, căruia îi mulțumim pentru propunerea de parteneriat între Consiliul Județean Buzău și Primăria Vernești”.Acesta este mesajul deputatului buzoian social democrat, Romeo Lungu, pe pagina personală de socializare.
...........................................
Supraimpozitarea
pensiilor speciale

*Propunerile PSD pentru un nou sistem fiscal bazat pe echitate și solidaritate socială
Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

.......................................

ACHIZIŢII DE EXCEPŢIE - Cioran şi Eliade pentru Biblioteca Naţională

"Azi, 25 martie 2022, de ziua sfântă a Buneivestiri, am reuşit, împreună cu echipa din
Băcănia Tradiţională
la Maria şi Ion
Berca – La ROND

Vă aşteptăm cu drag!
Program 9.30-18.00
Tel.: 0765.010.200
Email:

..........................................

.............................................

Daţi copiilor aripi
În luna aprilie a fiecărui an, alegem cu bucurie să omagiem pe unul dintre cei mai iubiţi autori de basme pentru copii, Hans Chriastian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie, 1805 la Odense, a oferit generaţiilor de copii multe povestiri precum Răţuşca cea urâtă, Fetiţa cu Chibrituri, Crăiasa Zăpezilor şi Micuţa Sirenă. Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii a fost iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineret, IBBY, International Board on Books for Young People, pentru a promova schimbul de cărţi pentru copii, a uşura accesul copiilor la carte şi a publica şi distribui cărţi pentru copii, de bună calitate.

.........................................

UIMITORUL RADU DE LA AFUMAŢI

Măi vericilor, dacă pricepeţi cât de cât cum merg treburile în ţara asta, sunteţi de acord cu mandea că nimic nu-i nou sub soare de câteva sute de ani.

Citeşte mai departe...

... de la Politie

Atenţie la escroci! În ziua de 15 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii...
Prinşi la pescuit cu plase monofilament Marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Secţiei 3 poliţie rurală Berca au surprins doi bărbaţi din comuna Săpoca, în vârstă de 40 şi 42 de ani, care...
Dezbateri pe teme preventive cu elevi de diferite vârste      În ziua de 11 iunie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului...
Flagrant în curtea unei societăți comerciale În ziua de 11 iunie a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie comunal Vintilă Vodă au surprins un bărbat de 28 de ani din judeţul Prahova care,...
Bănuit de furtul unui telefon mobil, identificat de poliţişti Multithumb found errors on this page: There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' There was a problem loading image 'images/furt-telefon-cluj.jpg' În...

Copyright © 2014 SC MUNTENIA PRINT SRL



Some informations of script : //disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body //disableSelection(document.getElementById("mydiv")) = Disable text selection on element with id="mydiv" disableSelection(document.body) = Disable text selecting on the entire body of page(s)